Of die score er eind dit jaar er ook zo uitziet, zal blijken. De ‘donkere maanden’ staan immers voor de deur. Bekend is dat er dan vaker wordt ingebroken. De Bruin en De Koeijer vertelden ook dat aanhoudingen in 80 procent van de gevallen plaatshebben na meldingen van burgers.
Whatsappgroepen
Daarmee is het nut van whatsappgroepen van burgers die elkaar en de politie bij onraad kunnen waarschuwen bewezen. De politie maakt de laatste tijd ook in toenemende mate gebruik van social media (webcare) om verdachten van misdrijven op te sporen en waar burgers tips kwijt kunnen. Zo werd onlangs een ontvoering in Hengelo snel opgelost, nadat de politie ene opsporingsbericht had verspreid en het kenteken van de auto van de ontvoerder via facebook kreeg toegespeeld. Burgers kunnen vi webcare ook hun ongenoegen kwijt over de politie die daarop vervolgens snel kan reageren.
Controle
De daling van de hoeveelheid inbraken wordt ook veroorzaakt, doordat de politie vaker controleert op provinciale wegen. Ook worden adressen van helers bezocht en wordt er naar de werkwijze van inbrekers gekeken. Het gaat er om dat verdachten weten dat jij (de politie, red) er bent’, vertelde De Bruin
Daling
De geregistreerde criminaliteit dit jaar met 20 procent afgenomen ten opzichte van 2016. Werden vorig jaar 593 misdrijven gepleegd, tot nu toe zijn dat er 457. Voor wat betreft geweld (horeca en in huis) ging het om 61 gevallen in 2016 tegen 60 nu. Discotheek Dieka van de Kruusweg in Markelo werd enkele keren toen geweld in de horeca aan de orde kwam. De Koeijer: ‘Dat is een grote instelling waar elke week veel mensen komen. We hebben Dieka en weten dat Dieka blijft.’
Prioriteit
Net zoals dit jaar krijgen volgend jaar woninginbraken, jeugd (alcohol/drugs, verwarde personen en geweld (horeca en huiselijk) prioriteit bij de politie in Hof van Twente. In de Hof zijn geen criminele groepen van jongeren actief’.
Verwarde personen
De Koeijer deelde ook mee dat de overlast van verwarde personen de ‘laatste jaren echt zichtbaar wordt door veranderingen (bezuinigingen, red) in de zorg. ‘Dat is een nieuwe fenomeen. Vorig jaar was er een lichte daling, doordat die mensen bij ons in beeld zijn’, zei hij.
Ruim 2,3 miljoen euro
Burgemeester Ellen Nauta zei dat Hof van Twente jaarlijks ruim 2,3 miljoen euro kwijt is aan veiligheid, inclusief de brandweer. Ze riep inwoners op om mee te werken aan veiligheid: ‘Als dat niet gebeurt is het dweilen met de kraan open.”
Bron: Tubantia