De digitale wereld: Onmisbaar maar soms ook risicovol

Cybercrime
21 juni 2021
‘Inbraakgolf’ in Hof van Twente: Politie onderzoekt mogelijk verband
3 februari 2022
Toon alle

De digitale wereld: Onmisbaar maar soms ook risicovol

Het is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven; het internet, de smartphone, onze laptop. Bankzaken doen we digitaal, we hebben allemaal wel een account bij een webshop en we zijn dol op Social Media.

Een groot gedeelte van ons leven speelt zich af in de digitale wereld. Een logisch gevolg hiervan is dat criminele activiteiten zich ook verplaatsen naar de digitale wereld; gedigitaliseerde criminaliteit noemen we dat, ook wel cybercrime genoemd.

Om slachtoffers te voorkomen is het belangrijk zoveel mogelijk mensen te informeren over de mogelijke gevaren van oplichting en fraude en de verschillende vormen hiervan bekend te maken.

Velen kennen de zogenoemde vriend in nood fraude, ook WhatsApp fraude genoemd. Een familielid ( vaak zoon of dochter ) heeft de telefoon in de wc laten vallen en kan nu geen rekeningen betalen die per sé nu betaald moeten worden. Controleer dit altijd door te bellen naar het familielid, maak nóóit zomaar geld over naar onbekende rekeningnummers of via een Tikkie of andere betaalverzoekapps. Ben je toch slachtoffer geworden? Doe dan direct aangifte via www.politie.nl.

Naast bovenstaande voorbeelden zijn er ook nog diverse andere populaire oplichtingsmethodes. Recentelijk zijn Flubot en Teabot malware opgekomen. Wat doet deze malware?

Je ontvangt een sms’je zogenaamd van een pakketdienst om de levering van je pakket te volgen. Maar zodra je klikt op de link, wordt er gevraagd om een app te installeren. Zodra je dat doet nestelt een virus zich op je smartphone. Zonder dat je iets merkt. Hierdoor kunnen criminelen met je meekijken als je internetbankiert.

Dit gaat als volgt;

  • Slachtoffers krijgen een sms van een pakketdienst, Op de sms staat dat je een app van de dienst moet downloaden (om het pakket te volgen)
  • Slachtoffers klikken op de link in de sms om de app te downloaden. De telefoon waarschuwt voor mogelijk schadelijke software. In de sms staat dat je een dergelijke waarschuwing moet negeren en instellingen aanpassen om onbekende apps te kunnen installeren.
  • Nu hebben de criminelen volledige toegang tot de telefoons van de slachtoffers.

Zodra FluBot is geïnstalleerd, steelt de app allerlei persoonlijke informatie zoals wachtwoorden en bankinformatie. Ook kijkt FluBot naar de contacten op uw telefoon om zichzelf opnieuw te verspreiden. Dit alles helpt criminelen om meer fraude te plegen.

Tips; download alleen apps vanuit de app store; zoek zelf je app op. Bedenk ook hoe de pakketleverancier je normaal benadert en wijk hier niet vanaf.

Er zijn een aantal informatieve websites die veel kunnen betekenen op het gebied van voorlichting, preventie en hulpvragen.
Zo is er www.veiliginternetten.nl, een initiatief van het Ministerie van Economische zaken en klimaat, het Nationaal Cyber Security Centrum en het Platform voor de InformatieSamenleving. Ook de Politie verleent hieraan haar medewerking.

Comments are closed.